Precyzyjne zamykanie produktów tylko z zakręcarkami Zalkin

filmy promocyjne z drona filmowanie dronem filmy reklamowe z drona toruń
Filmowanie i fotografowanie dronem
Kwiecień 22, 2017
pozycjonowanie stron www pozycjonowanie sklepów online pozycjonowanie toruń
Pozycjonowanie – kluczowe informacje dla początkujących
Kwiecień 26, 2017
zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki do produktów wrażliwych i nie tylko

W sektorze żywnościowym szczególnie istotne jest staranne zakręcanie wyrobów. Po pierwsze – wyrób zwyczajnie nie uchodzi z pojemnika, np. w trakcie wysyłki do hurtowni. Po drugie – o wiele dłużej chroni walory smakowe, co dla Nabywców jest tak naprawdę priorytetowe, kiedy „przetrząsają” półki z bogactwem towarów (częstokroć kilkunastu przeróżnych marek). A po trzecie – można go dokładnie wydzielać tak, aby ogólnie rzecz ujmując nie było go ani za dużo ani zbyt mało. Generalnie rzecz biorąc zakręcarki, ponieważ w taki sposób określa się urządzenia zakręcające, między innymi słoje oraz butelki, powinny spełnić niezmiernie dużo różnych wymagań, by były dopuszczone na potrzeby masowego wytwarzania towarów. Ostatnio jeszcze bardziej zwrócono uwagę na pakowanie produktów niezwykle delikatnych, przykładowo kefirów oraz wykreowano urządzenia Ultra Clean i aseptyczne. Ich przeznaczeniem jest dokładne zamykanie pojemników z kilkudniowymi sokami, produktami nabiałowymi i wodą mineralną.

Jeśli mamy na uwadze maszyny zakręcające wyroby w opakowaniach, to trzeba wyodrębnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku mamy szansę wybrać zakręcarkę kręcącą się wokół własnej osi, liniową, jednogłowicową bądź wieżę zakręcającą. Tego wariantu zamykarki działają bez zarzutu nie tylko w przemyśle żywnościowym, lecz też sektorze chemii kosmetycznej, monopolowym oraz lekowym.

Zakręcarkę słoików – tutaj głowica zakręcarki jest idealnie zaadaptowana do charakterystycznych zakrętek słoików. Na początku zakręcarka odciąga nadmiar powietrza, natomiast w dalszej kolejności zakręca je na zasadzie twist-off.

Zakręcarkę do owalnych puszek – świetnie sprawdzają się przy skręcaniu okrągłych puszek, jakie zostały stworzone, np. z aluminium.

W przypadku kiedy chcemy wpasować właściwą głowicę, wtedy powinniśmy mieć na uwadze w pierwszej kolejności budulec, z którego zrobione jest opakowanie. W takiej sytuacji artykuł będzie w dobrej dawce umieszczony w plastikowej butelce bądź metalowej puszce. Zamykarki mechaniczne posiadają wyjątkowo odporną konstrukcję, która zapewnia ludziom bezpieczeństwo. Epizodycznie ulegają uszkodzeniom, jeżeli są właściwie stosowane i czyszczone. Zakręcarki to maszyny, których budowa nieustannie „się rozwija”, gdyż regularnie tworzone są bardziej wymyślne opakowania o rozmiarach innych aniżeli poprzednie.

Selekcja zakręcarek z uwagi na wariant

Krótko mówiąc zakręcarki powinniśmy poklasyfikować na posiadające jedną głowicę, z kilkoma lub kilkunastoma głowicami, zakręcarki frontowe oraz urządzenia do pojemników o małych oraz średnich kubaturach. Zakręcarki z pojedynczą głowicą powinniśmy z kolei zróżnicować na zmechanizowane (same przyjmują nakrywkę) oraz w połowie zautomatyzowane (wieczko powinniśmy pobrać manualnie). Zakręcarki wielogłowicowe, np. karuzelowe, mają od 3 do 24 głowic oraz potrafią działać na liniach o bardzo dużej wydajności, z opakowaniami bardzo delikatnymi i wówczas, kiedy w opakowaniu płyn jest na wysokim poziomie. Ostatni wariant jest oddawany raczej dla przemysłu farmakologicznego oraz drogeryjnego (na potrzeby zakręcania nawet bardzo małych ilości towaru). W przypadku zakręcarek prostoliniowych zakręcanie ma miejsce nieregularnie – kilka lub kilkanaście głowic za jednym razem zakręca pojemniki z towarem. Kapslownice znakomicie sprawdzą się do zakręcania wody źródlanej w plastikowych butelkach i butelkowanego piwa. Naturalnie zamykarki są niezmiernie ważnym odcinkiem na linii fabrycznej, pomimo iż nie wymagają w praktyce jakiegokolwiek dozoru. Dzięki zakręcarkom najwyższej jakości widocznie poprawia się wydajność produkcji. Zakręcarki można skonstruować „od podstaw” (biorąc w rachubę, m. in. towar do jakiego ma być dopasowana oraz sumę zakręcanych opakowań w czasie jednej godziny).

Następne urządzenia wykorzystywane w przebiegu produkcji

Do innych maszyn, dzięki którym konstruowane są kompletne linie fabryczne, możemy zakwalifikować: etykieciarki, nalewarki, dozownice i napełniarki, kontrolery, paletyzatory, depaletyzatory, miksery i kartoniarki. Wszystkie wymienione maszyny mamy opcję uzbroić w dodatkowe opcje, np. w aplikatory koloratek. Wzorcowy tok seryjnej produkcji rysuje się nam w przybliżeniu w taki sposób: wysterylizowane opakowania docierają na linię produkcyjną, są przeliczane i układane. Nalewarki napełniają wystawione pojemniki artykułem, natomiast zakręcarki przesłaniają szyjki odpowiednimi wieczkami. Zaraz potem przygotowane artykuły trafiają, np. do kartoniarek. W każdej branży mechanizm masowego generowania produktów będzie prezentował się odrobinę inaczej, ponieważ jest on uzależniony od wariantu towaru. Zatem na potrzeby balsamów do ciała są stworzone inne typy maszyn, a do nalewek alkoholowych i kolejnych napojów monopolowych – inne.

Jeśli zaciekawił Cię ten materiał, kliknij w odnośnik z boku – Zakręcarka butelek – a być może znajdziesz to, czego obecnie poszukujesz.

Komentarze są wyłączone.